Page 9 - Kırklareli 81 Çalıkuşu Mart 2023
P. 9
Örnek menüler hazırlandı
Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu'nda, okullarda beslenme hizmeti sü-
reçleri detaylarıyla yer aldı. Bu süreçler, "menü yönetimi", "denetim süreçleri (gıda gü-
venliği ve hijyen uygulamaları)", "tedarik ve depolama", "üretim (hazırlama ve pişirme)", "yemeğin / beslen-
menin dağıtılması" ve "servis sonrası işlemler" olmak üzere altı aşamadan oluşacak. Söz konusu kılavuz
Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığının bu konudaki mevcut mevzuat ve çalışmaları referans
alınarak oluşturuldu.
Günlük enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanabilmesi için çocukların tüketme-
leri gereken besinlerin iyi kalitede ve yeterli miktarlarda olmasına dikkat edilecek. Beslenme hizmetleri
kapsamında sağlıklı beslenme ilkelerine uygun menüler planlanacak; ihtiyaç duyacakları besin içerikle-
rinin karşılanması, bunun yanı sıra sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandıracak eğitimlerin verilmesi de
sağlanacak.
Okullara diyetisyen desteği
Beslenme hazırlanırken Sağlık Bakanlığının ilgili programları gereğince az tuz tüketimine dikkat edile-
cek. Tatlılarda hiçbir şekilde yapay tatlandırıcı kullanılmayacak.
Menülerde sağlıklı beslenme için bulunması gereken besin ve besin grupları sırasıyla, süt ve ürünleri
grubu, et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar grubu, ekmek ve tahıllar grubu, sebze ve meyveler
grubu olacak. Okullara gönderilen yemeklerin okullarda oluşturulacak komisyon tarafından haftalık be-
lirlenen menü listelerine ve gramajlarına uygun olup olmadığı kontrol edilerek alınacak.
Bakanlık tarafından okul öncesi eğitim kurumları için dengeli beslenme ilkelerine uygun örnek menüler
hazırlanarak illere gönderildi. Kendi menülerini yapacak okul, il ve ilçe halk sağlığı merkezlerinden diye-
tisyen desteği alacak.
Kahvaltı da verilebilecek, menüler web sitesinde yayımlanacak
Öte yandan, Bakanlık, normal eğitim yapan okullarda öğlen yemeği seçeneği kullanılmasını öneriyor. Bu
okullarda ailelerle birlikte alınacak karar doğrultusunda sabah kahvaltısı menüsü de kullanılabilecek.
İkili eğitim yapan okulların sabahçı gruplarında sabah kahvaltısı menüsü veya ailelerin görüşleri alınıp
okulun beslenme saati menü türüne göre düzenlenerek öğlen yemeği menüsü de kullanılabilecek. İkili
eğitim yapan okulların öğlenci gruplarında ise öğlen yemeği menüleri kullanılması öneriliyor. Ailelerle
alınacak karara göre sabah kahvaltısı menüleri de kullanılabilecek.
Ayrıca diyetisyen desteği ile okullarda hazırlanacak olan haftalık beslenme listesi okulun web sayfasında
yayınlanacak.
Komisyonlar kurulacak
Her il ve ilçede temel eğitim biriminden sorumlu müdür yardımcısı veya şube müdürü başkanlığında en
az bir anaokulu müdürü, bir ana sınıfı olan okul müdürü ve varsa beslenme üreten okul müdüründen
oluşan bir komisyon kurulacak. Komisyon tarafından periyodik aralıklarla ücretsiz bir öğün beslenme
verilmesi programına ilişkin süreçler konusunda rehberlik ve denetim yapılacak.
Yemek alacak öğrencilerin velilerinden izin alınacak
Okullarda sürecin planlanması, hazırlanması ve uygulanması aşamasında temizlik ve hijyene dikkat edi-
lecek. Ücretsiz beslenme desteği verilecek olan öğrencilerin velilerinden izin belgeleri alınacak. Bel-
gede veliler, öğrencinin beslenmeye bağlı herhangi bir alerjisi veya hassasiyetinin olup olmadığını yazılı
olarak beyan edecek.
9