Page 8 - Kırklareli 81 Çalıkuşu Ocak 2023
P. 8

Kırklareli  Mesleki  ve  Teknik  Anadolu  Lisesi  öğrencileri  okullarında
          oluşturulan  tesiste  yörenin  tescilli  ürünlerinden,  üzüm  suyuna  hardal
          ilave edilerek hazırlanan “hardaliye” üretimine başladı.




           üyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930 yılında kenti ziyaretinde tadına baktığı ve milli içecek haline
       Bgetirilmesi için talimat verdiği üzüm şırasından üretilen hardaliyenin tanıtımı için kentteki pek çok kuruluş
        çalışmalarını sürdürüyor. Geçmişte sadece yörede yaşayanların bildiği hardaliye, 2017'de "coğrafi işaret" ile
        tescillenmesinin ardından daha bilinir hale geldi. Şehirde 3 firma tarafından yılda 40-45 ton üretilen hardaliye
        hem Kırklareli'ne gelen turistlere hem de internet üzerinden yapılan satışla dünyanın pek çok yerine ulaştırı-
        lıyor. Öğrenciler de kolları sıvadı "Milli içecek" hardaliyenin üretim ve pazarlamasına katkı sunmak üzere Milli
        Eğitim Müdürlüğü de kolları sıvadı.
        Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in geçen yıl Kırklareli'ni ziyaretinde öğrenciler eliyle hardaliye üretilmesi
        talimatı ve desteği sonrası Kırklareli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi deposunda hardaliye üretim tesisi oluş-
        turuldu. 4 kazan, posa ayırma ve şıra sıkma ayırma makinesinin bulunduğu tesiste, öğrenciler iki hafta önce
        deneme üretimine başladı.
        Öğrenciler yörede yetişen üzümleri yıkama işlemi sonrası posa makinasına atarak üzümün suyunu çıkarıyor,
        buradan alınan üzüm suyunun bir süre dinlendirilmesinin ardından içerisine aroma vermesi maksadıyla ezil-
        miş hardal ve vişne yaprağı konuyor. Belirli bir süre sonra hardaliye şişelenerek depolanıyor.
        "Gurur duyuyoruz"
        İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kalkan, AA muhabirine, meslek lisesi öğrencileri ile kentin yöresel içeceği har-
        daliye üretimine başladıklarını söyledi.
        Atatürk'ün talimatını yerine getirdikleri için büyük bir heyecan ve gurur yaşadıklarını ifade eden Kalkan, ilk
        etapta 1 ton üzümden 800 litre hardaliye ürettiklerini, kapasiteyi artırmaya gayret ettiklerini, hardaliyeyi tüm
        ülkeye tanıtmayı amaçladıklarını kaydetti.
        Hardaliyenin çok lezzetli, katkısız ve sağlıklı bir içecek olduğuna işaret eden Kalkan, "Şu anda deneme mahi-
        yetinde olduğu için bunu öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve Kırklareli halkına sunacağız. Ondan sonraki
        çalışmalarımızı da buna göre hazırlamış olacağız." dedi.
        Öğrencilerden Doğukan Bektaş da çok sevdiği hardaliyeyi artık okullarında yaptıklarını belirtti. Bektaş, harda-
        liye üretimi ile hem kendisinin bilgilendiğini hem de tanıtıma katkı sağladığını ifade etti.

        8
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13