Page 11 - e dergi aralık 2021
P. 11

KIRKLARELİ MESLEKİ

                                                           VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

                    HARDALİYE ÜRETİYOR







        Kırklareli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri 12. Sınıf öğrencileri
        mesleki uygulama eğitimleri kapsamında yöremize ait tescilli ve coğrafi işaretli içecek olan “ Hardali-
        ye” üretimini gerçekleştiriyor.

        Okulumuz Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı 9. Sınıflarda 11 öğrenci, 10. Sınıflarda 41 öğrenci, 11.
        Sınıflarda 32 öğrenci ve 12. Sınıflarda 27 öğrencisiyle meslek eğitimi vermektedir.  Öğrencilerin uygu-
        lama eğitimleri için okulumuzda 3 ayrı aktif mutfak bulunmaktadır. Okul olarak sektöre nitelikli çalı-
        şanlar kazandırmak amacımızdır. Okulumuz 12. Sınıf öğrencileri tarafından üretilen hardaliye ilimizi
        tanıtan en güzel hediyelerdendir.
        Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut ÖZER Bey’ in ilimizi ziyaretleri sırasında yöresel içeceğimiz
        olan “Hardaliye”nin meslek liselerince üretilmesi isteği üzerine; Kırklareli Üniversitesi ile Kırklare-
        li İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan “Hardaliye” Üretimi İşbirliği Protokolü neticesinde
        okulumuz Yiyecek ve İçecek Hizmetleri 12. Sınıf öğrencileri mesleki uygulama eğitimleri kapsamında
        Kırklareli Üniversitesi Gıda İşleme Bölümü Atölyesinde yöremize ait tescilli ve coğrafi işaretli içecek
        H         ardaliye nedir?
        olan “ Hardaliye” üretimi gerçekleştirmektedirler.










        Koyu renkli ve kokulu olgun üzümlerden hardal tohumu ile yapılan alkolsüz bir içecektir hardaliye.
        Mustafa Kemal Atatürk 20 Aralık 1930’da ilimizi ziyaret ettiğinde kendisine ikram edilen hardaliyeyi
        tadarak hardaliyenin milli bir değer haline getirilmesini istemiştir. 28.12.2017 tarihinde  Kırklareli
        Hardaliyesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Yapımında
        olgunlaşmış  papazkarası,  Pamit,  Cardinal,  Alphonse,  Cabarnet,  Merlot,  Cinsaut  ve  Öküzgözü  cinsi
        üzümler,  vişne  ve  ayva  yaprağı,  kırılmış  siyah  hardal  tohumu  kullanılır.  Hardaliye    yapımında
        sadece üzümün kendisi kullanıldığı ayrıca  su ve şeker katılmadığı için  tamamen doğal bir içecektir.

        Kırklareli’nin eski isimlerinden biri olan “ Lozengrad” Bulgarca “ Üzüm Şehri” anlamına gelmektedir.
        Evliya  Çelebi,  Seyahatname’sinde  Kırklareli’deki  üzüm  bağlarını  anlatırken  “İçinde  adam  yürüse
        kaybolur.” demektedir.

















                                                                                                               11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16